Fejlesztés és Finanszírozás 2006/4. szám

Ágh Attila

A Régiók Magyarországa: EU-tagállami működés vagy felzárkózás?

- Kivonat -

JEL H-700

A kormány 2006 nyarán repülőstarttal kezdett, és amit a feles törvényekkel el lehetett érni a központi kormányzat átalakításában, azt teljes lendülettel megkezdte. A neheze azonban még hátra van, különösen a nagy állami elosztórendszerek reformja tekintetében. Az egész államszerkezet intézményi reformja azonban sürgősebb is és ígéretesebb is, mivel a nagy elosztó rendszerek reformja megkezdhető ugyan ebben a kormányzati ciklusban, de nem fejezhető be és pozitív hatásai még alig fognak mutatkozni. De a kétharmados törvényeknek az ellenzék általi első elutasítása ellenére is még minden lehetőség adott arra, hogy az államszerkezet intézményi reformja és konkréten a régiók kialakítása még ebben a kormányzati ciklusban lényegében végrehajtásra kerüljön.

Erre azért is van szükség, mert az eddigi kibővítésektől eltérően az új EU-tagállamok esetében a formális belépéssel még nincs teljes tagság, ennek elérése már az EU-n belül zajlik, és nehezebb feladat, mint a formális belépés volt. Tagállami működés már van Magyarországon, s ez regionalizálás nélkül is lehetséges, viszont EU felzárkózás nincs regionalizálás, vagyis a választott önkormányzati régiók kialakítása nélkül. De régiók nélkül nincs megoldás a jelenlegi költségvetési problémákra sem, mert a nagy elosztó rendszerek reformja is csak regionális szinten lehetséges. Jelenleg még csak negatív konszenzus van Magyarországon, hogy ez így nem mehet tovább, de helyette pozitív nemzeti konszenzus kell a radikális államreformról, a régiók szükségességéről, ami mostanság már igen határozottan formálódik a társadalom mélystruktúráiban.


Ágh Attila, az MTA doktora, egyetemi tanár (Budapesti Corvinus Egyetem)

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.