Fejlesztés és Finanszírozás 2006/4. szám

Drecin József

Egyensúlygondok a makrogazdaság pénzügyi rendszerében

- Kivonat -

JEL E-440

A „külső” egyensúly dilemma és gazdasági növekedés közötti összefüggések lényeges elemeit, kikerülhetetlen növekedési feltétel Magyarország gazdaságában az exportbevételt felgyorsítani képes fejlesztés. A „tisztán” pénzpolitikai hatásoktól függő tényezőktől nem várható távlatosan is stabilizálódó gazdasági egyensúly. Ugyanakkor nem kerülhető meg természetesen az a kérdés, hogy az euró bevezetése miként hathat a Magyarország számára fontos szuverén vállalkozói döntésekre. Jelesül segíti-e „a gazdasági növekedés versus egyensúly” dilemma mielőbbi megoldását? Az euró bevezetéséhez természetesen stabil belső pénzpolitikát garantáló állami költségvetés nélkülözhetetlen feltétel, mint ahogyan az inflációs cél teljesítése is. Ezeknek a követelményeknek a szükségességén nincs mit vitatni. De az euró bevezetésének időpontja már többirányú megfontolásokat is igényel.

Amennyiben euró lenne, vagyis ha a gazdaság olyan pénznemmel működne, mint amilyenben az adósság megtestesül (és a fizetési mérlegdeficit is), akkor a belső jövedelemforrások (megtakarítások) elvileg közvetlenül (konverzió) nélkül bekapcsolódnának a külső adósság „menedzselésébe”. Más kérdés, hogy elképzelhetők az ehhez szükséges nagyságú megtakarítások Magyarországon? Valószínűleg igen (azonban csak megfelelő modellszámítások után lehetne biztosabb választ adni). Az igazi kérdés az, hogy az állam adóbevételi háttérpozíciója eléggé biztonságos-e ahhoz, hogy a nyugdíjalapoktól kölcsönvett pénz (e példa szerint euró) hitelkamatait biztosítsa, és ez ne úgy valósuljon meg, hogy „adósságspirálba” manőverezi magát. Az állam stabil adóbevételi hátterét tehát még az euró bevezetése előtt ki kell alakítani!


Drecin József, közgazdász, nyugalmazott államtitkár

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.