Fejlesztés és Finanszírozás 2006/4. szám

Gál Péter - Novák Tamás - Szabó Zsolt

Kamatok és pénzügyi mélyülés: trendek és hatások

- Kivonat -

JEL G-150

Az utóbbi időszakban az ECB döntései már jelentős hatással vannak a nemzetközi folyamatokra. Egyes lépéseire – a FED-del összehasonlítva – érzékenyebben reagál a piac, vagyis az európai központi monetáris hatóság a FED-hez hasonló hitelességgel rendelkezik, s hatása globálisnak mondható. Az ECB kamatemelésének kezdetéhez köthető pl. a jen jüannal szembeni értéke romlásának megállítása. A FED infláció mérséklésre, árfolyamerősítésre, belföldi megtakarításokra és külföldi forrásbevonásra irányuló kamatpolitikája potenciálisan együtt jár a kereskedelmi mérleg romlásával. Jelen pillanatban azonban az erős dollár is hasznos az amerikai gazdaság számára (az olcsó importon keresztül való importált infláció miatt), míg a gyenge dollár is kedvező lehet, ugyanis az export meglódulásával a kereskedelmi mérleg javulhat. De meg is fordíthatjuk az imént leírtakat: bármely árfolyam hátrányosan érinti az amerikai gazdaságot. Az erős árfolyam az exportot, és ezáltal hosszabb távon esetleg a növekedést vetheti vissza (és csak a további importot – benne kínai behozatalt – ösztönzi), míg a gyenge dollárárfolyam az inflációt gerjeszti. A FED épp ezért – a látszat ellenére! – kényes helyzetben van, hisz a dollár erősödésében és gyengülésében is érdekelt.

A forint árfolyamának alakulása is nagymértékben érzékeny az ECB kamatpolitikájára. Miközben a lengyel és cseh nemzeti valuta euróban kifejezett ára nőtt, vagyis ezek a valuták erősödtek az elmúlt évben, az euró/forint árfolyama mintegy 20 forinttal gyengült 2005. március óta és stabilan 260 forint felett van az euró. Az ECB kamatemelése érzékenyen hat a forint árfolyamára, míg a másik két visegrádi ország valutájának árfolyamára nem. Tehát nemcsak a dollár, a jen és a jüan árfolyamára hat az ECB, hanem a forint árfolyamának alakulására is. Ez mindenképpen jelzésértékű kockázatot jelent a hazai monetáris viszonyokat illetően...


Gál Péter, egyetemi tanár (Budapesti Corvinus Egyetem)
Novák Tamás, főiskolai docens (Budapesti Gazdasági Főiskola)
Szabó Zsolt, az MFB Zrt. főmunkatársa

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.