Fejlesztés és Finanszírozás 2008/3. szám

Hegedűs Miklós

Az EU-szintű közös energia-beszerzés helyzete, kilátásai

- Kivonat -

Az Európai Unió és Magyarország energiafüggősége, valamint az ebből fakadó sebezhetőség az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások erőteljesebb felhasználása ellenére a következő évtizedekben tovább emelkedik. Ezzel párhuzamosan erősödik az oligopolizált, helyenként monopolizált – orosz és arab – kínálati piac szereplőinek pozíciója. Ebben a helyzetben az importőr európai uniós tagországok számára jelentős gazdasági előnyöket kínálna, ha EU-szintű közös energia-beszerzés valósulna meg.

A fokozódó energiaimport-függőség az energiaellátás biztonsága érdekében az EU további és sürgős politikai, külpolitikai intézkedéseket tervez. A magyar energiapolitika érdekeltsége szinte tökéletesen egybeesik az EU által meghirdetett szándékokkal és törekvésekkel. Az egységes EU energiakoncepció és annak megvalósulását szolgáló infrastruktúra tekintetében a magyar gazdaság számára mind a hosszabb távú ellátásbiztonság, de az energiaköltségek és a versenyképesség szempontjából is kiemelten fontosak.

Az olaj utáni időszakra való felkészülés kutatási, technikai-technológiai feltételeinek megtermésében a megújuló energiaforrások hasznosítását szolgáló innovációk felgyorsításában a magyar gazdaság is alapvetően érdekelt, mert a hazai hagyományos energiaforrások rendkívül szűkösek és nem versenyképesek. Az atomenergia szerepének és lehetőségének újraértelmezése az EU számára nem halasztható, különösen az újabb generációs atomreaktor megteremtését szolgáló kutatás és fejlesztés felgyorsítása vonatkozásában.


Hegedűs Miklós, a közgazdaságtudomány kandidátusa,ügyvezető (GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft.)

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.