Fejlesztés és Finanszírozás 2008/3. szám

Gál Péter - Moldicz Csaba - Novák Tamás

Bizonytalan világgazdasági fejlődés, stabilizáció utáni magyar gazdaság - Az MFB makrogazdasági elemzése

- Kivonat -

Az elmúlt egy évben a nemzetközi gazdasági folyamatokkal kapcsolatos értékelések az optimista és pesszimista megközelítések között gyakran változtak. Nem csökkent a bizonytalanság a külső feltételek alakulásával kapcsolatban, miközben a hazai gazdaság átlendülni látszik a stabilizáció okozta növekedési és jövedelmi sokkon. Magyarországon a stabilizáció következtében viszonylag kedvezőek a makrogazdasági feltételek, ami elvileg már lehetővé tenné a gazdaság gyorsuló növekedését. Azonban továbbra is fennállnak azok a körülmények, amelyeket a nemzetközi gazdasági kockázatokról 2007 őszén készített elemzésünkben bemutattunk. A nemzetközi kockázatok miatt Magyarországon a jelenlegi lassú növekedéssel és magas inflációval járó időszakban fennáll annak a veszélye, hogy nem sikerül tartós, kiegyensúlyozott, a felzárkózást elősegítő növekedési pályára állni.

2008-ban a világgazdaság a 2007-es válságjelek után továbbra is kiszámíthatatlan fejlődési irányt mutat. Általános várakozás a világgazdasági növekedés lassulása, ami lényegében – a továbbra is gyorsan fejlődő Távol-Kelettől, Latin Amerikától és egyes nyersanyag-exportáló országoktól eltekintve – különböző mértékben ugyan, de az összes régiót érinteni fogja. A világgazdaságban mutatkozó válságtünetek hatását mérsékli, illetve egyelőre elkerülhetővé teszi a stagflációt a transznacionális vállalatok tevékenységének globális optimalizációja. Részben ennek is köszönhetően várhatóan az USA növekedési ütemének visszaesése sem lesz akkora mértékű, mint ahogy azt előzetesen kalkulálták...


Gál Péter, egyetemi tanár (Budapesti Corvinus Egyetem)
Moldicz Csaba, főiskolai docens (Általános Vállalkozási Főiskola)
Novák Tamás, főiskolai docens (Budapesti Gazdasági Főiskola)

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.