Fejlesztés és Finanszírozás 2008/3. szám

Karsai Gábor

Magyar gazdaság: (v)álságos helyzetben?

- Kivonat -

2008 kora nyarán a gazdasági elemzők jelentős része a 2006 óta tartó konszolidációs politika kiábrándító következményeiről, az ellenzék válságkezelő kormány szükségességéről beszél. Tény, hogy 2007-ben Magyarország nemcsak az egyensúlyi mutatók szinte mindegyike, hanem a gazdasági növekedés szempontjából is az EU sereghajtójává vált. A válság kifejezés használata azonban álságos és megtévesztő, hiszen a jelenlegi folyamatok éppen hogy egy – legalább fő célját tekintve sikeres – válságkezelés eredményeit, s kedvezőtlen mellékhatásait, évtizedes gondok tartós továbbélését jelzik. Emellett nagyon sok mutató a magyar gazdaság tartós versenyelőnyét jelzi.

A magyar gazdaság 2008-ban kijön a növekedési gödörből, a költségvetési kiigazítás és rossz időjárás okozta lassulás után a II. félévben és jövőre ismét képes lehet a 3,5% körüli növekedésre. Ez a korábbi csökkenés után már a reálkeresetek szerény, de érzékelhető emelkedését is lehetővé teszi. Az államháztartási hiány csökkentése idén meghaladhatja a konvergencia programban vállalt mértéket, s jövőre is van lehetőség a hiány további csökkentésére. Ez messze nem válság, de nem is igazi fellendülés, vagyis nem több mint az eddigi változások eredményeinek kihasználása.

Álságos dolog a jelenlegi helyzetet válságnak beállítani. Valójában további modernizációra, a gazdasági és politikai szereplők magatartásának megújulására, legális, innovatív és kompromisszumkész tevékenységüket segítő feltételrendszer megteremtésére van szükség. Olyanokra, amelyeket a mostani kormány is meghirdetett, csak sokféle okból nem tudott megvalósítani. S olyanokra is, amelyekre nem gondolt, vagy amelyeket bizonyos okokból nem akart megvalósítani. Kívánatos lenne az is, hogy a jövendő ellenzék ne kövesse elődje populista, minden érdeksérelmet felnagyító, a változásokat akár népszavazással is blokkoló politikáját.


Karsai Gábor, a közgazdaságtudomány kandidátusa, vezérigazgató-helyettes (GKI Gazdaságkutató Zrt.)

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.