Fejlesztés és Finanszírozás 2008/4. szám

Palócz Éva

A magyar gazdaság kilátásai 2008-ban és 2009-ben

- Kivonat -

2008. október elején több évtizede nem tapasztalt káosz és bizonytalanság övezi a nemzetközi pénzpiacok, és tágabb összefüggésben: a nemzetközi gazdaság kilátásait. 21 évvel ezelőtt a nemzetközi tőzsdék összeomlása, illetve a kilencvenes években a mexikói, majd az orosz pénzügyi válság szintén megrengette a globális pénzpiacokat és a leginkább érintett országokban gazdasági visszaeséshez is vezetett, de ezek a válságok nem voltak olyan mélyrehatóak és nem érintették olyan mértékben a világ pénzügyi piacait, mint a mostani.

Egyre több állam kényszerül arra, hogy mentőövet dobjon a bajba jutott pénzintézményeknek, mivel ez az egyetlen lehetőség, hogy pénzpiaci bizalom totális megrendülését elkerüljék. Az a sok száz milliárd dollár, font és euró, amelyet az állami intézkedések különböző pénzügyi technikákkal a pénzpiacokba belepumpálnak valószínűleg átmenetileg alkalmas arra, hogy a piaci összeomlást megakadályozzák. Ráadásul a politikusok eltökéltnek tűnnek abban, hogy szükség esetén szinte korlátlan mennyiségű pénzt áldozzanak a bankok megsegítésére, mivel a nemzetközi pénzpiacok összeomlásának fenyegető rémét sokkal nagyobb és átfogóbb veszélynek ítélik meg, mint amelyet az állami segítségnek a költségvetési kiadásokra való negatív hatása jelenthet.

Ma még nem lehet tudni, hogy a mostani nemzetközi pénzügyi válság milyen hosszan fog elhúzódni. Az azonban szinte bizonyos, hogy a krízis a nemzetközi pénzpiaci mechanizmusokat és erőviszonyokat jelentős mértékben át fogja alakítani és reálgazdasági következményei is jelentősek lesznek.


Palócz Éva, PhD, vezérigazgató (KOPINT-TÁRKI, Konjunktúrakutató Zrt.)

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.