Fejlesztés és Finanszírozás 2008/4. szám

Miklós Gábor

Államadósság a visegrádi országokban

- Kivonat -

Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban fenntarthatónak bizonyul az 5-6 százalékos gazdasági növekedés, sőt Szlovákiában az utóbbi években ennek gyakorlatilag a kétszerese a növekedési ütem. A transzformáció éltanulójának számító Magyarország azonban nemhogy utolsó a GDP-növekedést tekintve a visegrádi négyek között, de folyamatosan az egyik legmagasabb kamatszinttel küzd az újonnan csatlakozó országok között.

A tanulmány megállapításai szerint Magyarország majd csak akkor tudja fedezni a 8,5 százalékpontos kamatráta miatti többlet kiadásokat, ha a GDP 1,7-szer jobban növekszik, mint ahány százalékponttal növekszik a jegybanki kamatláb. Ez a 2007/2008-as helyzetet alapul véve, és a várható, kilenc százalékos kamatrátából a mai 7,86 százalékos kamatrátát kivonva 1,14-et kapunk eredményként. Ezt kell megszorozni 1,7-tel. Vagyis a magyar gazdaságnak 1,938, körübelül 2 százalékponttal gyorsabban kell növekedni az elmúlt évekhez képest még pluszban, ha azt szeretnénk, hogy legalább ne változzon a magyar államadósság mértéke. Ha egyáltalán javulást szeretnénk elérni, akkor ezt a plusz kettő százalékot is meg kellene haladni a magyar GDP bővülésnek ahhoz, hogy végre a magyar államadósság mértéke csökkenjen a bruttó hazai termeléshez képest.

A cikk a Budapesti Corvinus Egyetem 2008-as Tudományos Diákköri Konferenciájának Európai integráció gazdasága szekcióján díjat nyert dolgozat szerző által rövidített változata.


Miklós Gábor, PhD hallgató (Budapesti Corvinus Egyetem, Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola)

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.