Fejlesztés és Finanszírozás 2008/4. szám

Belyó Pál - Molnár István

Látlelet a rejtett gazdaságról

- Kivonat -

JEL E-26

A rejtett gazdasági tevékenységek fontos közös tulajdonsága a készpénzfizetés és az adóelkerülés, aminek célja, hogy az adott üzleti tevékenységeket nehezen vagy egyáltalán ne lehessen követni.

A gazdasági szereplők e körben kettős természetűek (törvényesen és törvénytelenül is viselkednek), és vannak kulturális (pl. függés a rejtett gazdaságtól és tevékenységétől, vagy ugyanezen dolgok tolerálása) és jogi szempontok is (pl. az ártatlanság vélelme), amelyeket e jelenségek vizsgálata során célszerű figyelembe venni. Ezek a tevékenységek ellehetetlenítik a gazdasági szereplők valós gazdasági teljesítményének meghatározását, ami pedig az adózási morál romlásához vezet, s ennek természetes eredményeként kisebb adóbevételhez jut a költségvetés. Erkölcsi hatásai sem elhanyagolhatóak: a szabad piacgazdaság és a szabad verseny alapvető szabályai ellen hatnak. Különösen igaz ez a megállapítás a korrupcióra, amely visszafogja az üzleti tevékenységeket (pl. a cégek alapítását, szerződések megkötését) és nehezíti, vagy akár ellehetetleníti a „leghatékonyabb”, vagy „legjobb ár/érték arányú” megoldások felkutatását azáltal, hogy többletköltségeket, ugyanakkor csökkenő nyereséget jelent, így jelentősen befolyásolja a beruházási döntéseket. A rejtett gazdasági tevékenységekből származó bevételek felboríthatják a gazdaság, a politika és akár az erőszakszervezetek egyensúlyát, ami egy ország, vagy egy egész régió destabilizációjához vezethet (pl. Ázsia, Dél-Amerika).


Belyó Pál, főiskolai tanár (ÁVF), az Ecostat főigazgatója
Molnár István, PhD (Bloomsburg University of Pennsylvania)

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.