Fejlesztés és Finanszírozás 2009/1. szám

Farkas István

A pénzügyi felügyeletek növekvő felelőssége

- Kivonat -

JEL G-18

A pénzügyi felügyeletek tevékenyégében a legfontosabb változás, hogy a rövidtávú érdekekkel szemben meg kell jeleníteni a hosszabb távú érdekeltséget. Ennek egyik eleme az érdekeltségi rendszer átalakítása, de ilyen irányú a rendszer szempontjából kritikus intézmények – könyvvizsgálók, hitelminősítők – nagyobb kontrolljának megteremtése. A szakági, iparági sovinizmus csökkentésének módja jogszabályok és a felügyeletek integráltságának növekedése, míg a nemzeti felügyeletek önzésének az európai jogalkotás kivételeket korlátozó egységesítése és az európai felügyelet lehet a megoldása.

A felügyeleti szerepkörének legplasztikusabb leírása a labdarúgás szabálykönyve és a játékvezető hasonlatával lehetséges. A szabálykönyv – azaz a pénzintézetek működését alapvetően meghatározó jogszabályok – egységesek az éppen játszó két csapat, de a bajnokság többi tagja számára is. Ha nemzetközi mérkőzéseket játszunk, akkor ott is azonos szabályoknak kell lenniük.

A játékvezető nem alkot szabályokat. Jelenléte a szabályok megtartásának a záloga. Ugyanakkor együtt él a játékkal, folyamatosan döntéseket kell hoznia, amelyekkel befolyásolja a játék menetét – de ideális esetben nem a végeredményét. A felügyeleteknek egy-egy jelenség megítélésénél ugyanúgy mérlegelniük kell, hogy az a továbbiakban milyen hatással lehet a játék (a pénzügyi piac) egészére. Nem függeszthetik fel a meccset, hogy megvárják a szabálykönyv módosítását. Mindezt a nagyközönség előtt teszik, tevékenységüknek tehát átláthatónak kell lennie.


Farkas István, a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.