Fejlesztés és Finanszírozás 2009/1. szám

Szepesi György

A pénzügyi válság szerkezeti és intézményi háttere

- Kivonat -

JEL G-01

A 2008-as év szinte egésze a nagy intézményi válságok jegyében telt el. Őszre világossá vált az egyértelmű és nagyon szomorú kórkép: nemcsak egy világméretű (globális) pénzügyi válság tört ki, hanem a válság nagyon hamar és pusztító erővel átterjedt a reálszférára is. Ma már jóformán senki nem vitatja, vitathatja, hogy egy nagyon nagy erejű, több évtizede nem tapasztalt gazdasági világválsággal kell szembenéznünk.

A pénzügyi válság kialakulásában az amerikai jelzálogpiac, az ott kialakuló hatalmas „buborék” volt a kiindulópont. A válságot az robbantotta ki, hogy a végső befektetők számára kezdett világossá válni, hogy befektetéseik bizonytalanok, kockázati kitettségük magas. A rating cégek kedvező minősítése ellenére kiderült, hogy a végső befektetési célpont, az amerikai lakáspiac összeomlott. Ezért a befektetők elkezdték tömegesen visszavonni (likvid) befektetéseiket a Conduit/SIV-ekből és a hedge fund-okból, nem lehetett megújítani az eszközalapú kereskedelmi papírokat sem. A bankok likviditási helyzetét egyaránt nehezítette, hogy a bankközi piacokon szinte lehetetlen volt forrásokhoz jutni, miközben ez irányú kitettségük az elmúlt években erőteljesen nőtt, eszközeik leértékelődtek és hatalmas mennyiségben áramlottak vissza hozzájuk az értékpapírosításra szánt hitelek. Az értékpapírok piaci ára, nemcsak a jelzáloggal kapcsolatos papíroké, zuhant, ami drasztikusan megnövelte a marginokat és a „haircut- okat”. Általános likviditási és hitelezési válság (credit crunch) alakult ki, ami a jelenlegi pénzintézeti tulajdonosi szerkezetben átterjedt a feltörekvő piacokra, így Magyarországra is...


Szepesi György, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.