Fejlesztés és Finanszírozás 2009/3. szám

Csicsmann László

Inotai András – Juhász Ottó (szerk.): A változó Kína c. könyvről

- Kivonat -

Kína az elmúlt évtizedekben tapasztalt gyors gazdasági fejlődése és társadalmi változásai révén a figyelem középpontjába került. Hazánkban örvendetes módon az elmúlt években számos, a modern Kínával foglalkozó olyan kötet jelent meg, amelyek elemzik Kína „békés felemelkedését”. Ezen színvonalas és komplex megközelítésű könyvek közé tartozik a Magyar Tudományos Akadémia és a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett és finanszírozott Kína-kutatások keretében, az Akadémiai Kiadó által kiadott A változó Kína című könyv, amelyet Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet igazgatója és Juhász Ottó, Kína-kutató, volt kínai nagykövet szerkesztett. A kötet a 2007/2008. évi kutatási ciklus összefoglaló tanulmányait tartalmazza, amely egyaránt megfelel a tudományosság kritériumainak és az ismeretterjesztő műfajnak. A Kína-kutatás háttértanulmányait az MTA Világgazdasági Kutatóintézet négy kötetben publikálta, amelyek elsősorban a szűkebb szakma számára íródtak. A mű öt szerző elemzését tartalmazza...

A kötet lenyűgöző mennyiségű intellektuális tudásanyagot halmozott fel. Elolvasása nemcsak a nemzetközi politikai és gazdasági kapcsolatokkal foglalkozó szakértőknek ajánlott, hanem azok számára is, akik szeretnék megérteni Magyarország szemszögéből Kína gyors ütemű fejlődését a maga ellentmondásaival együtt.

Inotai András – Juhász Ottó (szerk.): A változó Kína. p. 331. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2009


Csicsmann László

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.