Fejlesztés és Finanszírozás 2009/3. szám

Karsai Gábor

U, V, L, W? - A GKI Zrt . makrogazdasági elemzése

- Kivonat -

 A világgazdaság, s ezzel Magyarország 2008. III. negyedévében súlyos, egyre mélyebbnek bizonyuló pénzügyi-gazdasági-bizalmi válságba került. A közgazdászok körében ősz elején még elterjedt volt a „V” alakú gazdasági válság – vagyis a meredek visszaesés után gyors fellendülés – reménye. Ezt a világot jellemző, egyre mélyülő pesszimizmus és piaci pánik hatására az „U” – vagyis elhúzódó mélypontot tartalmazó – sőt az „L” - tartós, alacsony szintű stagnálás – lehetőségét valószínűsítők táborának növekedése követte. Ma a legvalószínűbbnek a „W” tűnik, vagyis a közelgő mélypontot szerény javulás majd újabb romlás követi oly módon, hogy a „W” közepe fűrészfogszerűen ismétlődik, felfelé vezető szárának elérési időpontja viszont még bizonytalan. 2009 kora nyarát a világgazdasági folyamatok kettős megítélése jellemzi. A 2009. I. negyedévi adatok világszerte rosszabbak lettek a korábbi prognózisoknál, ami májusban a nemzetközi intézményeket is idei előrejelzéseik negatívabbá tételére késztette.

Ugyanakkor a világot jellemző mély pesszimizmus és piaci pánik áprilistól mindinkább enyhült. Ez mutatkozott meg a tőzsdeindexek emelkedésében, a konjunktúraindexek kezdődő javulásában. A bizalmi indexek az EU-ban és Magyarországon továbbra is nagyon kedvezőtlen kilátásokat tükröznek, de kissé javulnak. Júniusban egyes nemzetközi intézmények már előrejelzéseik pozitívabbá tételét helyezték kilátásba. Miközben a magyar gazdaság teljesítménye 2009-ben 6,5% körüli mértékben esik, a külső egyensúly látványosan javul, a belső pedig megfelel a nemzetközi követelményeknek. A recesszió mélypontja a III. negyedévben várható, innen azonban gyors kilábalás sem világgazdaságban, sem nálunk nem valószínű.


Karsai Gábor, a közgazdaságtudomány kandidátusa, vezérigazgató-helyettes (GKI Gazdaságkutató Zrt.)

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.