Fejlesztés és Finanszírozás 2009/4. szám

Szabó László

A „megújítható növekedés” stratégiai váza

- Kivonat -

JEL F-43, O-20

A 2008-ban kitört világgazdasági válság új fejezetet nyitott a gazdaság történetében. Megdőlt az a nézet, mely szerint a korábbi nagyobb krízisek okait feldolgozó közgazdaságtan számos hathatós megoldást alakított ki a piacgazdasági viszonyok között szükséges egyensúly fenntartására. Az is világossá vált, hogy a jórészt nemzeti keretek között alkalmazott gazdasági stabilizátorok egyre kevésbé alkalmasak a mind nyitottabbá és szélesebbé váló nemzetközi kereskedelmi-, pénzügyi folyamatokkal együtt járó nagyobb fejlődési zavarok elhárítására.

Ma már elfogadott vélekedés, hogy a mostani válsághoz hasonló sokkok megelőzéséhez a piacgazdasági felügyeleti rendszerek összehangolására, nemzetközivé tételére és megerősítésére van szükség. Az is egy új felismerés, hogy nagyobb állami szerepvállalás kell ahhoz, hogy a szinte mindenre kiterjedő válság miatt megingott bizalom nyomán visszaeső nemzetgazdasági teljesítmények újra növekedésnek induljanak. Az itt felsorolt okok miatt mind több állam kényszerül arra, hogy a válságot követően megújítsa a hosszú távú gazdaságfejlesztési stratégiáját. Magyarországon is elkerülhetetlen, hogy az eddig elfogadottnak tartott export-orientált fejlesztési stratégiánkon alapvető változtatásokat hajtsunk végre.


Szabó László, a közgazdaságtudomány kandidátusa

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.