Fejlesztés és Finanszírozás 2009/4. szám

Farkas Péter

Középtávú világgazdasági folyamatok és Magyarország. Az MTA VKI makrogazdasági elemzése

- Kivonat -

2009 derekán a stabilizálódás jelei mutatkoznak a világgazdaságban (a bankrendszer lassú konszolidációja, az ipari termelés visszaesési ütemének csökkenése, az új munkanélküliek számának lassú mérséklődése, a bizalmi indexek javulása, a befektetői optimizmus erősödése, a tőzsdék fellendülése, a GDP konszolidációja Franciaországban és Németországban stb.).

A jó konjunktúra, a gyors fellendülés tehát csak a válság kezdetét követő 3,5 év elteltével kezdődött. Így a még 2009. május-júniusban kidolgozott első szcenáriónk szerint az USA-ban és a nem európai feltörekvő országokban csak 2010 tavaszától- nyarától stabilizálódik tartósabban a gazdaság, és 2012- től kezdődhet a relatíve gyors ütemű fellendülés. Az utóbbi évtizedek világgazdasági válságai (1990-1992 és 2000- 2002) során azonban Európa csak másfél év után követte az Egyesült Államokat a kilábalásban (Magyarország pedig az EU fejlett országait 3-6 hónap késéssel). Ha most is így lenne, akkor az EU-ban csak 2011-től, inkább annak második felétől jönne el a szilárdabb konszolidáció, a fellendülés pedig csak 2013-tól. A második, optimista szcenáriónk szerint a (több mint 20 ezer milliárdos) bankmentő és (4-5 ezer milliárdos) gazdaságösztönzési megaprogramok sikere nyomán az USA és néhány más ország esetében már 2009 végétől (Európában 2011 elejétől) bekövetkezik a stabilizálódás, s a 2010. évi stagnáláshoz közeli állapot után a robosztus gazdasági fellendülés 2011-ben (Európában 2012-ben) válhat jellemzővé. A pesszimista forgatókönyv szerint pedig az is felvetődik, hogy a fejlett országok triádjának legalább egyikében gazdasági összeomlás (10%-nál nagyobb GDP visszaesés) mutatkozik, vagy bekövetkezik a japán típusú elveszett évtized szindróma.


Farkas Péter, a közgazdaságtudomány kandidátusa, tudományos főmunkatárs (MTA Világgazdasági Kutatóintézet)

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.