Fejlesztés és Finanszírozás 2010/1. szám

Gál Péter - Moldicz Csaba - Novák Tamás - Szabó Zsolt

Bizonytalan növekedési kilátások, jelentős nemzetközi és hazai kockázatok. Az MFB Zrt. makrogazdasági elemzése

- Kivonat -

A világgazdasági kilátások még 2010-ben is bizonytalanok maradnak. A növekedést támogató tényezők közül továbbra is meghatározó a legnagyobb országok által biztosított fiskális ösztönzés, ugyanakkor a másik két elem, a (vállalati) beruházások és a külső kereslet továbbra sem járulnak hozzá a növekedéshez. A források szűkössége jelenleg meghatározó a világgazdaságban a növekedési folyamatokat illetően annak ellenére, hogy az irányadó kamatok, majd azt követően a bankközi kamatok gyorsan csökkentek a 2009-es év folyamán. A hitelezési problémák különösen erősen jelentkeznek a közép-kelet-európai országokban.

2009-ben a világgazdasági válság elérte mélypontját, az év második felében a nemzetközi gazdasági folyamatok stabilizálódásának jelei erősödtek, s több országban is megjelentek a gazdaság élénkülésére utaló első adatok. Ez a reálgazdasági és pénzügyi stabilizálódás azonban egyelőre nagyon gyenge alapokon nyugszik, s a 2010-re vonatkozó növekedési előrejelzések továbbra is bizonytalanok. Számos elemzés szerint a stabil növekedés 2010-ben megindul, de jelentős a kockázata annak, hogy elhúzódó stagnálásra, sőt esetleg újabb visszaesésre is fel kell készülni.

Magyarországon az anticiklikus gazdaságpolitika lehetőségei 2010-ben, 2011-ben is nagyon korlátozottak lesznek, ennek következtében a nemzetközi folyamatoknak, a külső keresletnek lesz kiemelkedő jelentősége a GDP bővülése szempontjából. Az optimális „háromlábú” gazdasági növekedés tényezői közül jelenleg leginkább az exportkilátásai javulhatnak a közeljövőben, míg a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások lehetőségei korlátozottak. Ez alapján valószínűsíthető, hogy optimális esetben, amikor a potenciális növekedés feltételi is javulnak, 2011-től 3-4%-kal élénkülhet a magyar gazdaság.


Gál Péter, egyetemi tanár (Budapesti Corvinus Egyetem)
Moldicz Csaba, főiskolai docens (Általános Vállalkozási Főiskola)
Novák Tamás, főiskolai docens (Budapesti Gazdasági Főiskola)
Szabó Zsolt, az MFB Zrt. főmunkatársa

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.