Fejlesztés és Finanszírozás 2010/1. szám

Tóth Tímea

Conor Quigley QC: Az európai állami támogatási jog és politika című könyvről

- Kivonat -

Az állami támogatásokkal foglalkozó szakkönyv aktualitását két szempontból is ki kell emelni. Egyrészt az európai gazdaság az 1930-as válság óta a legmélyebb recesszióba süllyedt, a kormányok euró billiókat költenek pénzügyi ösztönzőkre, együttes értékük eléri az Európai Unió GDP-jének 5%-át. A támogatások egyre gyakrabban szerepelnek az újságok címlapjain, ahogy az egyes kormányok erőfeszítéseket tesznek a válság hatásainak ellensúlyozására és a bizalom helyreállítására a pénzpiacon.

A szerző, Conor Quigley QC az európai uniós jogra és a versenyjogra specializálódott Brüsszelben és Londonban egyaránt praktizáló ügyvéd, Nagy-Britannia és Észak-Írország Királynőjének tanácsosa, tiszteletbeli tudományos munkatársa az Oxfordi Egyetem Lady Margaret Kollégiumának, a lengyel natolini Európai Kollégium EK versenyjogi és állami támogatási vendégprofesszora, számos nemzetközi szakkonferencia előadója, az európai uniós állami támogatási jogterületen mind gyakorlati, mind tudományos háttere kiemelkedő.

Conor Quigley könyve átfogó, minden részletre kiterjedő elemzést ad az Európai Unió állami támogatási joganyagáról, ugyanakkor jól használható a gyakorlatban is. A rengeteg feldolgozott jogeset nagyon hasznos, hiszen maguk az európai szintű jogszabályok nem mindig adnak kellő és egyértelmű útmutatást azok gyakorlatba való átültetéséhez.


Tóth Tímea

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.