Fejlesztés és Finanszírozás 2011/1. szám

Motyovszki Gergő

Az árfolyam szerepe a feltörekvő gazdaságok monetáris politikájában

- Kivonat -

A feltörekvő országok korábbi fix árfolyamrendszereik feladása ellenére még mindig erőteljesen reagálnak monetáris politikájukkal az árfolyamra annak árstabilitásra gyakorolt hatásán felül, a fear of floating jelenségét produkálva. Ennek oka a nagyobb árfolyam-begyűrűzés mellett a pénzügyi stabilitási szempontok figyelembe vétele, ugyanis a vizsgált országokra jellemző a nagyfokú currency mismatch jelenléte, így az árfolyam ingadozásai az árstabilitáson kívül a pénzügyi szektorra is fenyegetést jelentenek. A fear of floating azonban erősíti is ezen tényezők fennmaradását, így a spirálból való kitöréshez hiteles, az inflációs várakozásokat az inflációs célhoz horgonyozni képes monetáris politika, aktív kommunikáció és erős fiskális, illetve pénzügyi intézmények szükségesek.

Az 1990-es évek során a feltörekvő országok számos tagja esett át súlyos valutaválságon, melyekért főleg a rögzített árfolyamrendszer okozta merevségeket okolták. Ezen gazdaságok körében így az utóbbi évtizedben megfigyelhető volt a rugalmasabb árfolyamrendszerek irányába való elmozdulás és az inflációs célkövető monetáris politika bevezetése. Ennek ellenére a legtöbb feltörekvő országban jelen van a fear of floating jelensége, azaz az árfolyamot nem engedik teljesen szabadon lebegni, arra árstabilitásra gyakorolt hatásán felül is reagálnak, pénzügyi stabilitási szempontokat is figyelembe véve.

Az árfolyam kiemelt szerepének oka ezen országokban többek közt a nagyobb árfolyam-begyűrűzés és a currency mismatch, melyek a monetáris politikát a fear of floating spiráljába hajtják. A spirálból való kitöréshez elengedhetetlen a monetáris, fiskális és pénzügyi intézmények fejlesztése, hitelességük megerősítése. Az inflációs célkövető monetáris politika hitelességének növelése elősegítheti az inflációs várakozások horgonyzását és az árfolyam-begyűrűzés csökkenését, az ezáltal lehetővé tett rugalmasabb árfolyamrendszer pedig csökkenti a devizában való eladósodás ösztönzőit. Ez utóbbi korlátozására a pénzügyi szabályozó rendszer eszközeinek bevetése is kívánatos lehet. Az átmenet időszakában az árfolyam még szükségszerű menedzselését a monetáris hatóságnak kiválóan kell kommunikálnia, nyilvánvalóvá téve, hogy rövidtávon kívánatos az árfolyam-ingadozások simítása, de árfolyam-célja nincs, és hosszú távon hagyja, hogy az árfolyam elérje a piac által meghatározott egyensúlyi értéket.


Motyovszki Gergő, közgazdász hallgató (Budapesti Corvinus Egyetem)
a teljes cikk letöltése