Szerkesztőbizottság

Csáki Csaba

Csáki Csaba a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője (Gazdálkodástudományi Kar, Környezettudományi Intézet, Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszék).

1963-ban okleveles közgazdaként végez a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol 1964-ben lesz egyetemi doktor, 1971-ben a közgazdaságtudomány kandidátusa, tíz évvel később pedig a közgazdaságtudományok doktora. Angol és orosz nyelvismerettel rendelkezik.

Friss diplomával az MKKE-n kezdi pályáját, s az egyetem (a későbbi a BKE) Agrárközgazdasági Tanszékén 1979-1985 között dékán, 1985-1991 között rektor, 1987-től egyetemi tanár lesz, jelenleg tanszékvezető. Eközben a University of California, Davis Visiting professzora (1971-1972); majd Research Scholar: International Institute for Applied Systems Analysis (1976-1979 Laxemburg, Austria); 1991-2003 között a Világbank vezető agrárpolitikai tanácsadója. 1987-től a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1994-től rendes tagja (agrárfejlődés, agrárátalakulás).

Tudományos és szakmai tevékenységei sorában a nyolcvanas évek végén a magyar kormány gazdasági tanácsadója és a Nemzetközi Kékszalag Bizottság tagja; 1991-2003 között a Világbank vezető tanácsadója (agrárpolitika és vidékfejlesztés), továbbá - az EGK és az EBRD megbízásából - FAO és OECD szakértő. A kilencvenes évektől vezető szerepet tölt be a Világbank vietnámi, illetve a FÁK országai mezőgazdásági reformjának, később az európai volt szocialista országok földprivatizációjának és a mezőgazdasági struktúra átalakításának, valamint az új világbanki vidékfejlesztési stratégiának a kidolgozásában. Munkásságát több mint 40, jelentős részben angol nyelvű könyv és mintegy 300 egyéb publikáció fémjelzi.

Tagja többek között az Ukrán és a Grúz Mezőgazdasági, továbbá az Orosz Közgazdasági Akadémiának; valamint a Magyar Közgazdasági Társaságnak,az Agrártudományi Egyesületnek és a Magyar Agrarközgazdasági Társaságnak; a Society and Economy , a Development and Finance, az Euro -Choices és a Quarterly Review of International Agriculture szerkesztőbizottságának. Valamint az International Policy Council for Agriculture and Trade nevű nagytekintélyű szervezetnek. A De Paul Egyetem (Chicago, 1987) , a Genti Állami Egyetem (Belgium, 1990) ,és a Szent István Egyetem (2006)tiszteletbeli doktora; A hazai egyetemi rektori munkásságát 1991-ben a Magyar Köztársaság Csillagrendje kitüntetéssel ismerik el. 2005-ben agrárközgazdasági kutatásainak elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje kitüntetésben részesült.

2005 március 1-től az MNB Monetáris Tanácsának), 2007 februártól pedig a Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottságnak a tagja.